Multimedijalni umjetnički izvedbeni projekt Pokloni se sebi

U subotu, 25. veljače, s početkom u 18 sati, u sjedištu IKS Festivala u Ulici ban Mladenova 9 u Varošu započet će ciklus multimedijalnih izvedbi i radionica pod nazivom ‘Pokloni se sebi” prvom produkcijom TITRAJ.

POKLONI SE SEBI serija je multimedijalnih izvedbi/radionica u kojima se može sudjelovati individualno i grupno a umjetnički rad temelji se na istraživanju pokreta i unutrašnjih životnih impulsa.

Prva produkcija multimedijalne interdisciplinarne izvedbe/radionice Pokloni se sebi – Titraj temelji se na istraživanju skice izvedbe Žuti zvuk (na njemačkom, Der Gelbe Klang) koja se odnosi na nikad javno izveden eksperimentalni kazališni komad ruskog umjetnika Wassily Kandinsky koji je nastao kroz pisanu korespondenciju i istraživanja s glazbenikom Arnoldom Schoenberg. Kroz povijest umjetnosti, ali i kazališta, pisana korespondencija Schoenberga i Kandinskog postaje primjer gdje je vidljivo kako se navedeni umjetnici vežu za postavke Wagnerova ‘gesamtkunstwerka’ – umjetničkog djela koje nastaje ravnopravnom i naglašenom suradnjom više disciplina u umjetnosti (scenska umjetnost, glazba, vizualna umjetnost, ples itd.)

Osim Goetheovom knjigom ‘Teorija boja’ projekt je inspiriran i teorijom kaosa, a sami naziv Titraj referira se na leptirov učinak – ‘Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi’. U determinističkom kaosu pojave se generiraju u fraktalnu geometriju i neprestano se šire i ponavljaju dok se razvojna i šok trauma u autonomnom živčanom sustavu jednako pojavljuju na površini svijesti –  skrivaju se, gomilaju, bubre i premještaju poput fraktalnog oblika, dok ne pronađu savršen obrazac kroz koji će osloboditi očite nedostatke i terete koji smetaju u tom savršenom kodu. Nelagoda u našem tijelu ne dozvoljava realizirati punu snagu i ljepotu našeg bitka. Naše oko uvijek vidi, u svakom novom ponavljajućem fraktalu – samo površinu koordinata – privid i formulu predivne ljudske ograničenosti i sažetak zapetljaja života s nadom izbavljenja. I tako ponovo, I tako uvijek. Ponavljaju se isti obrasci. Dok impuls titra.

Kad razmišljamo o ljudskom tijelu ono je stvoreno poput  univerzalnog svetog kodeksa i od samog začeća ponaša se kao sveobuhvatna fiziološka struktura sa zaključanim potisnutim neugodnim psihološkim i emotivnim materijalima koje je potrebno odmrznuti. Potrebno je otopiti te fluide, sluzi i energetske začkoljice tijela boli kako bi protekli u život. Ako je neugodni sadržaj ostavio titraj u nama, na isti način, putem ljepote umjetnosti, možemo ga i osloboditi.

Ovim multimedijalnim interdisciplinarnim projektom/radionicom dolazimo do mogućnosti otklona svega što u čovjeku djeluje protuprirodno kao direktna posljedica neugodnog događaja, što odvaja čovjeka od njegove esencije te ponovnog modeliranja harmoničnog sklada zadovoljnog bivanja na Zemlji. Multimedijalno sveobuhvatno iskustvo za polaznike značit će pronalazak autentične izvorne suštine kroz rad na vlastitom tijelu koji poput spremnika pohranjuje negativne titraje (povrede) a sudjelovanjem u novoj i dinamičnoj umjetnosti ljepote pokreta, zvuka i boja doživjet će pozitivan titraj (pomak) u percepciji kroz uključiv i integriran u performativan umjetnički čin.

Multimedijalna izvedba/radionica sastoji se od dva dijela dok se prijave vrše na broj telefona 099 675 6869 ili putem FB stranice IKS Festivala.

RASPORED Veljača:
1. radionica ‘Pokloni se sebi – titraj’ – core vježbe od 18 do 19 sati
2. multimedijalna izvedba Pokloni se sebi TITRAJ od 19 do 20 sati 

Autor koncepta izvedbe/radionice: Nela Sisarić
Voditelji radionice: Nela Sisarić i Ivana Tomić
Glazba u videu: Ivana Bandalo Benzon, autorska glazba iz predstave Suzvučja
Režija videa: Ivona Vladović
Izvođačica u videu: Ivana Tomić
Snimatelj: Jovica Kozlica
Video trailer: Dragan Đokić, Studio Baranda
Projekt je realiziran iz financijsku podršku Grada Splita i Zaklada kultura nova