Produkcija/rezidencija Organski mjuzikl umjetničke organizacije Naturščik, umjetničke voditeljice Karoline Šuše i glazbenika Luke Barbića.

Misija IKS Festivala je stvarati repertoar projekata suvremene izvedbene umjetnosti u Splitu kroz (ko)produkciju multimedijalnih umjetnika, redatelja, dramaturga, glazbenika, plesača i koreografa, ostvariti umjetničke rezidencije hrvatskih i međunarodnih umjetnika i kolektiva, kontinuirano razvijati istraživačke potencijale profesionalaca, stručnih suradnika i umjetnika koji svoje eksperimente temelje na sjecištu recentnih znanstvenih uporišta i propitkivanju osobnih uvjerenja. Produkcije IKS Festivala kroz istraživačke uvide i angažiranim pristupom autora, redatelja i/ili koreografa kroz javni diskurs ravnopravnije pozicionira drugačiji kazališni i plesni izričaj koje odstupa od tradicionalnih ustaljenih formi a time i mijenja navike i potiče na otvorenije razmišljanje publike u Splitu.

U sklopu programa Inovativna kazališne scena Split uz potporu Zaklade Kultura nova, kroz vlastitu produkciju i koprodukcijski programa planira se ugostiti niz hrvatskih i međunarodnih umjetnika te tako sjedište IKS Festival-a u Varošu pozicionirati kao važno središte za razvoj produkcija suvremeno plesne i interdisciplinarne prakse u Splitu. Umjetnički kolektivi, u sklopu koprodukcijskog programa IKS Scena dobivaju besplatno prostor i opremu IKS Festivala na korištenje te djeluju kao klaster za suvremenu izvedbenu umjetnost pod nazivom To je kolektiv! 

Također, kroz cijelu 2023. godinu IKS Festival u suradnji sa Splitsko-dalmatinskim društvom za celijakiju radit će na poboljšanju i unapređenju programa Zdravi Varoš s ciljem poboljšanja kvalitete života i zdravlja stanovnika Splita dok će se edukativni program za najmlađe korisnike KINKIN Studio pokrenuti ponovo u rujnu 2023.  godine. 

Prva u nizu produkcija/rezidencija je Organski mjuzikl umjetničke organizacije Naturščik, umjetničke voditeljice Karoline Šuše i glazbenika Luke Barbića.

Organski mjuzikl rad je koji iz organskog realiteta tijela iznosi glas i lik. On je plesno – izvedbeni solo koji pretapa pokret, glas i zvuk. Sve tri komponente proizvode se u trenutku izvedbe. Organski mjuzikl preispituje odnos između narativa i atmosfere kao dramaturških okosnica. Traži svoje likove u intimnom prostoru gdje se iz tijela oslobađa organski glas, uvijek u drugom karakteru. Teži lakoći i jasnoći, a istovremeno je eksperimentalan. Spaja naoko nespojive elemente: improvizaciju/eksperiment i song, neartikulirani glas i tekst, organsku prirodu i plastičnost mjuzikla, pa je zbog tih svojih oprečnosti i dobio ime. Metoda proizvodnje materijala zasad kreće od pokreta i kroz stanje tijela u tom pokretu pronalazi glas. Time dolazimo do mjesta susreta tijela, glasa i osjećaja ili asocijacije. Cilj je proći kroz ova stanja i ‘pročistiti’ materijal. Želimo doći do principa gradnje i organizirati ga u blokove. Želimo slagati cjeline koje sada zamišljamo kao neke čudne songove. 

Karolina Šuša već dugo se bavi izvedbom mjuzikalskih brojeva kroz svoj program Cabaret à la carte. Poznaje, dakle spregu pokreta, glasa i izvedbe. Međutim, uvjetno rečeno songovi o kojima govorimo ovdje bit će samo djelomice fiksirani, postojat će na onom mjestu gdje se spajaju glas i tijelo, funkcionirat će kao ozvučena unutrašnjost tijela koja se ipak ne predstavlja kao goli eksperiment, već kao dorađena cjelina.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, te je zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine kao plesna umjetnica. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona

Svestrani splitski umjetnik, Luka Barbić je po struci diplomirani slikar, a po vokaciji glazbenik skladatelj i producent koji se glazbom bavi puna tri desetljeće. Osim bogatog autorskog i izvođačkom iskustva u grupi TBF, Barbić autorski potpisuje glazbu za niz kazališnih predstava i filmova te je osnivač i član splitskog dvojca Banana Zvuk. Radio je kao radijski glazbeni urednik; svoj je umjetnički rad predstavljao na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu; dobitnik je brojnih nagrada za glazbeno stvaralaštvo, a 2022. godine završava studij audio inženjeringa i produkcije elektroničke glazbe na United Pop akademiji.