ECOING_I biljke sviraju_Hrvoje Cokarić

26.9. Centar Solar, koncert s biljkama u suradnji sa Udrugom Uzgon i Prirodoslovnim muzejem Split

Glasa se u duru, molu, ponekad brzo, ponekad nježno, mirno, pa opet naglo visoko ili duboko. I vrlo intenzivno na ljudsku blizinu reagira veseljem, ugodom, ljutnjom, čak i uvrijeđenošću. Govor biljke se lako može počuti putem njenih prerađenih elektromagnetskih signala, transformiranih u zvuk koji stiže iz tehničkog uređaja. Ne biste vjerovali, ali ako joj malo snažnije pritisnete list, biljka se neće maknuti ni milimetar, ali uz prave uređaje, uz eksperiment koji smo svojim očima vidjeli, ušima čuli u splitskom Zoološkom vrtu, ona će doslovce kroz žustre tonove početi vriskati. Biljka možda nema svijest, ne može govoriti kao čovjek, glasati se kao životinja. Ali na svoj način osjeća život oko sebe i u zemlji. I s posebnim aparatima u stanju je to ispričati.

– Imamo dokaz da biljke komuniciraju, da nam žele nešto reći ako im damo tu mogućnost. Ako ih pokušamo razumjeti i nama će rado pokazati jesu li gladne, žedne, sretne, tužne.

Ljudske primjerice evidentira uređaj kojeg znamo kao EEG-a, što prati moždane impulse. Na tom principu radi i uređaj iz ZOO vrta, koji čita unutrašnji impuls biljke. I iz njega generira signal što omogućuje komunikaciju preko kompjutera i sintisajzera.

Drugim riječima, omogućuje da električni impuls biljke pretvorimo u glazbu, u tonove, ljestvice, u melodiju. Za nekoga je ona isprekidani niz tonova, a za druge zeleni koncert. (SD 2021.)

Kulturno umjetnička udruga Uzgon osnovana je 1998. godine s ciljem razvijanja i promidžbe suvremene umjetnosti, uz naglasak na izvedbene, audio-vizualne i interdisciplinarne umjetničke djelatnosti te produkciju nekomercijalnih stvaralačko-istraživačkih umjetničkih djela. Uzgon je osmišljen kao administrativna platforma za sekcije Fraktal Falus Teatar (kazališna grupa), Zidar Betonsky (glazba), Behemot (scenografija i lutkarstvo) i Resign (DTP, dizajn).

Hrvoje Cokarić (Split, 1974.), redatelj, umjetnik multimedije i umjetnik performansa s nizom zapaženih likovnih, izvedbenih i scenskih projekata. Predsjednik je K.U.U. Uzgon, autor filmske glazbe, multimedijalnih projekata i kazališnih predstava, kustos, aktivist  u sklopu više lokalnih i nacionalnih mreža udruga, voditelj kazališnog kolektiva FFT. Zajedno s eksperimentalnim elektronskim sastavom Zidar Betonsky u periodu do 1996. do 2001. godine objavljuje dva glazbena albuma u nezavisnoj produkciji. Godine 2000.  skupina radi glazbu za Bečku državnu operu Konzul.  Novomedijski projekt Toward Euope provodi Udruga Uzgon u suradnji s Prirodoslovnim muzejom u Splitu i Park šumom Marjan i brojnim lokalnim udrugama kako bi se primorsko-dinarski magarac spasio od izumiranja. Nekad je prenosio drva za ogrjev, vodu ili hranu, a danas bi solarni magarac prenosio  Sunčevu energiju. Izvornik: http://sivazona.hr/events/towar-kuu-uzgon